De ce să alegi o bere artizanală? De ce oferă mai mult?

28.10.2021

Când au gustat pentru prima dată o bere artizanală, foarte mulți oameni au realizat cu uimire cât de bună poate fi această bere. În ciuda faptului că în România piața berii artizanale a crescut masiv, mulți oameni încă nu au descoperit berea artizanală. Sau au observat-o, dar nu au încercat-o niciodata din cauza pretului semnificativ mai mare decât cel al unei beri obișnuite și ieftină.

Dacă vrei să intri în această lume minunată, te rog sa parcurgi rândurile care urmează.

Ce este berea artizanală?

Când sunt întrebați, unii oameni consideră ca berea artizanală este o alternativă mai scumpă decât berile ieftine și nediferențiate, pe care le vezi la televizor sau oriunde te duci sa-ți faci cumparăturile. În schimb, dacă întrebi un pasionat de bere artizanala, acesta va închide ochii și îți va povesti despre ea ca despre un tablou scump, ce-l are de vânzare. Că este o artă, un meșteșug, o revelație, o muză creatoare… După care, deschide ochii și îți concluzionează: cei care o produc se respectă pe sine și pe consumatorii lor. Produc bere foarte puțină și mai scumpă. E mai scumpă pentru că se face cu tehnologie artizanală tradițională, din ingrediente veritabile și scumpe. Apă, malțuri speciale, hameiuri speciale și drojdie de cultură pură. Plus cu multă grijă și răbdare. Fără niciun fel de compromis care să-i grăbească fermentarea sau maturarea… Adică, parcă nu mai vezi și auzi reclamele la berea de la televizor și te proiectezi într-un atelier de bere unde tu însuți îți faci berea cu mainile tale, ca să fie exact așa cum ți-ai imaginat.

Berea obișnuită suferă de o problemă de imagine.  Aceea a unei băuturi ieftine, iar prețurile mari ale berii artizanale îi pot descuraja pe unii consumatori.

De ce o bere artizanală este scumpă și totuși merită cumpărată?

Și te întrebi: totuși, de unde vine această diferență dintre berile artizanale și cele obișnuite?

Cei mai mulți producători de bere obișnuită ieftină nu cheltuie pe malțuri și hameiuri speciale și exotice. De aceea, sunt sigur ca ai remarcat ca aproape toate berile obișnuite sunt cam la fel. Nediferențiate ca gust, fără rețete cu ingrediente speciale. La berile artizanale este fix invers. Abordarea este una creativă, în care dragostea de a face bere și respectul pentru cel care o va bea îi face pe acești artezani curajoși ai berii sa folosească cele mai bune și mai scumpe ingrediente.  Ei fac totul pentru a face ca berea sa merite toată această muncă și prețul cerut. Cand vorbești cu un artezan al berii, vei observa ca vorbești cu un om pasionat și vertical. Se va supăra daca îi vorbești despre compromisuri în fabricarea berii nu există. Îți spune si pe silabe: com-pro-mi-suri-nu-e-xis-tă!

Berea artizanală este produsă în microberării sau ateliere de bere artizanală în cantitati foarte mici și loturi limitate. Dacă o multinațională de bere produce milioane de hectolitri pe luna în România, în cazul unui atelier de bere artizanală vorbim despre mii de litri pe lună. Pentru că o bere bună, care să merite toți banii, nu se poate face cu inlocuitori de malț sau cu inlocuitori de hamei sau cu hameiuri de calitatea a treia. O bere artizanală nu se poate grăbi din fermentat și din maturat. Trebuie să fermenteze și să se matureze până la desăvârșire. O bere artizanală de calitate ajunge la desăvârșire în aproximativ 30 de zile, în timp ce majoritatea berilor obișnuite, de serie mare, sunt scoase la vânzare chiar și după 10 zile.

În general, berea artizanală este produsă numai prin metode tradiționale. Există fabrici de bere care fac acest lucru de secole în Europa. Altele mai noi folosesc tehnologia și experimentarea pentru a depăși granițele aromei  berilor artizanale tradiționale.

Artizanii berilor artizanale folosesc o cantitate mare de hamei și malț de tip boutique, care intră în prepararea fiecărui lot. Pentru a fermenta și matura corect berea ei consumă foarte multă energie, deoarece berea bună se face fermentând berea la temperatură joasă. Această temperatură joasă presupune instalatii frigorifice și un consum foarte mare de energie electrică. În plus, artezanii berii fac o mulțime de experimente pentru a crea noi produse și arome pe piață artizanală de bere. Uneori, asta implică folosirea de noi hibrizi de hamei. Toate acestea explică costul ridicat. Cumpărând bere artizanală, sprijiniți artizanatul și micile ferme independente, producătorii, bererii, restauranterii, angajații și distribuitorii din întregul lanț.

ZBOINA-BERE-ARTIZANALA-NEFILTRATA

vinexport focsani vrancea
NEWSLETTER
Fii printre primii care află noutăți despre produsele noastre